[...] punktów w których można określić dobra oliwe. jeszcze raz. Smak,kolor,zapach,jest tłoczona mechanicznie,ma 72g/100g kwasów jednonienasyconych które sa potrzebne do dobrego smażenia ma ich wiecej niż np kujawski który ma 65g/100g a jest to olej typowy do smażenia. Nie wiem co mam Ci jeszcze napisać, NIE JEST to rarytas ale jest warta uwagi. [...]
[...] tego zedytować :-/ Co do posiłku przedtreningowego chodziło mi o nie później niż ok. godzinę przed treningiem.. Ale moim zdanie to wystarczający czas.. no- zalezy jeszcze co się zje .. Co do olei roślinnych wydaje mi się, że wszystkie oleje roślinne są ogólnie szkodliwe dla naszego organizmu- chodziło mi o popularne oleje do smażenia/sałatek...
[...] proste. Zupy na kolacje możesz jeść ale z porcją weglowodanów i białka. Czyli ziemniaczki, ryż, chleb i mięsko do tego. W obiedzie masz olej rzepakowy- jeśli używasz go do smażenia to zmień na masło klarowane, olej kokosowy albo smalec. Na śniadanie oliwa z oliwek to rozumiem, że do sałatki. Bo jeśli do smażenia to jw. Oleje roślinne poza [...]
1. Jeszcze jedno pytanie odnośnie pleców ;) Wioslowanie - ćwiczenie bardziej wpływające na grubość, czy szerokość? 2. Napisałeś w diecie, ze wpadło 100 g olej. Można wiedzieć jak? Do twarogu, z kielona, do smazenia? I jak się domyślam dzieliles to na porcje? 3. I mnie trochę zaciekawilo: jadasz żółty ser? Albo w ogóle sery: np. mozarelle? :)
nofatuk-Do smazenia jak najbarzdiej Dziewica z 1-wszego tliczenia do smazenia GOOD, niby spoko te jednonienasycone, ale ja bym je ograniczyl tlyko do smazenia, a pil normlanie oliwe
Zalezy co masz na mysli "jak to kiedys bywalo" :-P bo ja np nigdy. Nie robilem cheat meal'i poza jakims zarciem po zawodach. Nigdy tez nie bazowalem na smieciach. Jadlem i nadal jem budyn ze skrobi ziemniaczanej, ale czym rozni sie skorbia ziemniaczana od ziemniakow? Waxy maize czy vitargo to tez skrobia kukurydziana i jeczmienna. Skrobia czyli [...]
Do smażenia polecam petelnię TYTANOWĄ. Wygląda jak teflon i tak samo nie przywiera, ma jednak tą zaletę, że jest znacznie trwalsza i niesposób ją zarysować (można mieszac zwykłym widelcem). Dobrze rozprowadza temp i b. łatwo się myje. Używam takiej 3 mies. i nie zamienię jej na żadną inna. a co do sposobów smażenia...B. ciekawe i wprowadzam w [...]
[...] na zimno, dodatkowo mogę w do niej dodać drobno pokrojonej ostrej papryczki i kurkumy, co powoduje wysycenie kapsaicyną oraz kurkuminą. Olej kokosowy rafinowany świetny do smażenia i obróbki termicznej (np. zupy). Co do smaku - to zależy, bo typowy olej kokosowy ma swój specyficzny smak i aromat, jednak można kupić wersję bezzapachową. [...]
Wiadomo, że smalec czy tłuszcz kokosowy będzie do smażenia najlepszy. Ale nie przesadzajmy, nie duża ilość oliwy z oliwek do krótkiego smażenia np. drobiu jest zupełnie ok. Oliwa z oliwek ma tylko o 10 stopni niższą od smalcu temperaturę dymienia.
[...] a nawet niebezpieczna (wydzielają się substancje szkodliwe, które przy dłuższym czasie konsumpcji uszkodzają wątrobę, nerki czy serce i działają rakotwórczo. Masła używaj do smażenia jajek, bo to jest proces krótkotrwały i nie powoduje negatywnych zmian. Jednak jesli chcesz wydłużyć proces smażenia albo smażyć w wysokiej temp. (np. do [...]
[...] w skutkach działanie na tętnice. Takie dane niosą badania przeprowadzone w Nowej Zelandii. 10 mężczyzn zjadło posiłek bogaty w tłuszcz, który jest powszechnie stosowany do smażenia frytek w fast-foodach. (na marginesie dodajmy, że w wielu restauracjach tłuszcz nie jest zbyt często wymieniany). Cztery godziny później badacze stwierdzili, że [...]
Południowcy zapewne smażą wszystko na tym, bo jest to u nich towar powszechny i tani :-) A jak tak pisałyście o tym używaniu oliwy gorszej jakości do smażenia to faktycznie jest to zdrowsze, niż na „normalnej”. Wydawałoby się, że lepiej extra vergine bo ogólnie jest zdrowsza, ale nie, bo ma jeszcze niższy punkt dymienia (czyli temperaturę do [...]
Prawie wszystko będzie lepsze niż olej słonecznikowy. Może oprócz oleju lnianego. Do smażenia bardzo dobrze nadają się takie produkty jak: 1. Olej kokosowy. 2. Masło klarowane. 3. Smalec. 4. Bezkaloryczne oleje do smażenia w aerozolu. Polecam poczytać więcej na temat smażenia i zalecanych tłuszczów w tym procesie. [...]
Tak ,zdecydowanie należy wliczać w bilans kcal diety tłuszcze, które użyliśmy do smażenia. Nie znikają one i nie wyparowują jak np. woda. Większość wsiąka w produkt. Tutaj możesz poczytać o najlepszych tłuszczach do smażenia oraz zastosowaniu podstawowych zasad, które warto przestrzegać: Zasady smażenia: [...]
filonka ten olej rzepakowy do smazenia (gotowania stosujesz)? jakby co to z zasady do wysokich temperatur smalec, loj czy maslo klarowane a roslinne na surowo w domu staram się mięso grilować na patelni lub gotować ale akurat wczoraj jadłam w knajpie, więc tam na oleju rzepakowym mi usmażono, mówisz na wysokie temperatury smalec lub masło, a może [...]
Polako,widze ze podobnej jestesmy budowy;p ...co do porad zywieniowych:apropo smazenia na oliwie z oliwek- rozmawialem z dietetykiem i pow mi ze oliwa nie nadaje sie do smazenia ,poniewaz podczas smazenia wydziela substancje rakotworcze.. najlepszym specyfikiem do smazenia jest olej rzepakowy. z tym miksowaniem owsianych to dobry pomysl. sam [...]